Han tredoblet sparepengenes verdi

– Mange i Vesten har ikke innsett at papirpengesystemer ikke varer evig, mener økonom Morten Moen. Han har investert i gull siden 1980-tallet.


– Hadde jeg satt pengene mine i banken fremfor å investere i gull og sølv, ville jeg sittet igjen med betydelig mindre verdier i dag, sier Morten Moen (58) fra Nordland På midten av 1980-tallet begynte han for alvor å investere sparepengene i mynter.

– Bare siden 2001 og frem til nå er verdien av det jeg har kjøpt over tredoblet, legger han til.

Moen er utdannet økonom fra Universitet i Nordland, har bachelor i statsvitenskap og 20 års erfaring som faglærer i økonomi på videregående skole. Etter å ha publisert flere fagartikler om gull og sølv på Internett, ble han i 2002 head huntet til å sitte som leder i styrets kontroll- og regnskapskomite hos gullselskapene Guinor Gold Corporation og Kenor, og gi ledelsen økonomiske råd. I dag driver han uavhengig research innen internasjonal makroøkonomi og gull- og sølvtrender.

Hva hadde du sittet igjen med i dag hvis du investerte kr 10.000 i gull for ti år siden? Les mer her.

Velger gull som forsikring

– Hvorfor valgte du å investere i gull og sølv?
– Av samme grunn som mange andre rundt om i verden; som en livsforsikring. Man kjøper ikke gull og sølv for å tjene penger på kort sikt, men fordi det er trygt. Akkurat som du ikke kjøper boligforsikring for å øke boligverdien, men for å sikre deg i tilfelle huset brenner ned, forklarer han. 

Samtidig som Norges Bank som eneste sentralbanken i Vest-Europa har solgt sin gullbeholdning med unntak av syv barrer, er kinesiske myndigheter nå i ferd med å kjøpe opp hele verdens årlige gullproduksjon. Dette gjør de av samme grunn, hevder Moen.

– De ser på det som en forsikring. Men mot hva? Ingen offisielle talspersoner fra de kinesiske myndighetene har uttalt seg offentlig om det.

Se oppdatert oversikt over gullmynter med pris her!

– Papirpenger varer ikke evig

Kineserne var først ute med å ta i bruk pengesedler. Det skjedde på 1200-tallet. I dag velger det samme landet å sikre seg betydelige mengder gull. Etter å ha studert og analysert økonomisk historie, har Morten Moen sin egen teori om hvorfor:

– I dag kjenner vi bare papirpengesystemet, og ser på det som eneste fornuftige alternativ. Slik er det ikke i historisk sammenheng; gull og sølv har vært hovedvaluta gjennom hele menneskehetens historie, frem til dollaren til Federal Reserve ble lansert rundt 1913, påpeker han. – Under kriser har deretter makthavere hatt en tendens til å trykke opp flere sedler enn det var dekning for, noe som har ført til inflasjon og økonomisk krise.

Gull og sølv har derimot en egenverdi som ikke kan ødelegges. Du kan omforme og smelte en gullmynt, og den er fortsatt mye verdt, mens en seddel er ingenting verdt før noen er villige til å ta imot den som et betalingsmiddel. 

– Utfordringen er at mange i Vesten ikke har innsett at papirpengesystemer bare varer i en viss tid, hevder Moen.

En sosial hobby

Som barn samlet Morten Moen på alle typer mynter. Som voksen gikk han over til gull og sølv, fordi han så at verdien hadde en tendens til å øke raskere.
I dag investerer han i alt fra sølvruller til gullmynter, men fremover mener han potensialet for sølv er størst.

– Det er fordi sølv er såpass presset ned i pris akkurat nå.

Hva passer for deg: Gull eller sølv? Les mer her.

Investeringen handler om mer enn kun ren verdiøkning for nordlendingen. Han trekker også frem det sosiale aspektet ved det han omtaler som en hobby:

– Tidligere var jeg medlem av en myntklubb, hvor vi møttes og gjorde byttehandler. Det var hyggelig. Dessuten liker jeg at man kan oppbevare myntene som en samling hjemme, akkurat som andre gjør med malerier eller frimerker. For meg har det blitt til en hobby.

Anbefaler å spre risikoen

– Hvor trygt er det å oppbevare mynter hjemme?

– Tyveri er naturligvis alltid en risiko, så mange velger oppbevaring i bank. Hovedtipset mitt er å spre det mellom forskjellige oppbevaringssteder. Da sprer man risikoen.

– Hvor ofte gjør du nye investeringer?
– Jevnt å trutt, men aldri mer enn økonomien min tillater. Jeg anbefaler å kjøpe når det dukker opp litt overskuddskapital. Jeg tror investeringsklimaet for gull og sølv vil bli veldig bra de neste årene, så da kommer jeg til å kjøre på.

– Anbefaler du dine egne venner og familie å investere i gull og sølv?
– Jeg kan bare fortelle åpent om hva jeg gjør, og henviser til den usikre internasjonale økonomiske og politiske situasjonen. Hvis de ønsker en forsikring, minner jeg om at ”sikkert som banken” gjelder ikke lenger, men ”sikkert som gull og sølv”.

– Hvordan skiller man de seriøse forhandlerne fra de useriøse?
– Bedriften bør ha holdt på en stund, og vist gjennom handling at de har tillit. De bør være så store at de ikke lett kan gå konkurs, og ha solid økonomi.

– Hvor lenge kommer du selv til å fortsette å investere i gull og sølv?
– Så lenge hjertet slår!


Har du spørsmål om investering i gull og sølv, eller vil du vite mer?
KONTAKT OSS NÅ!

Du kan også lese mer på vår nettside.
 

 

Les mer

Vurderer du å investere i gull eller sølv?

Dette bør du vite før du går i gang!

Les artikkelen

Kunnskap som er gull verdt

Visste du at Tavex utfører transaksjoner med over 4000 kilo fysisk gull i året?

Les artikkelen

Sølv eller gull - hva bør jeg velge?

Fremtidig sikkerhet og trygghet er hovedårsaken når mange velger å investere deler av sparepengene sine i edle metaller. Men hva bør du velge?

Les artikkelen

Så mye taper du på å ha pengene i banken

Denne oversikten viser hva du hadde sittet igjen med i dag hvis du investerte kr 10.000,– for ti år siden på to ulike måter.

Les artikkelen

Hva er forskjell på mynter, barrer og fond?

Her finner du en enkel oversikt som gjør det lettere å gå i gang.

Les artikkelen