Vurderer du å investere i gull eller sølv?

Dette bør du vite før du går i gang!


Hvor mye bør jeg investere?
En generell regel blant investorer er diversifisering av investeringer; aldri invester mer enn 1/3 av dine totale verdier i én type investeringsprodukt.

Når er riktig tid for å kjøpe gull?
Gullprisen hos norske forhandlere avhenger av verdensmarkedets priser i øyeblikket. Du kan selv enkelt følge med på råvareprisen for gull på nettet. 

I likhet med mange andre råvarer, er gull priset i dollar. Det kan derfor også lønne seg å ha et blikk på valutakursene. Ettersom kronen har svekket seg, har prisen på gull gått opp det siste halvåret, selv om prisen på gull i USD har ligget noenlunde stabilt på rundt $ 1190.

Husk at hvis du søker informasjon på Internett vil du mest sannsynlig finne motstridene ekspertuttalelser, noe som kan virke forvirrende. Samle likevel så mye informasjon som mulig, gjør deg til slutt opp din egen mening.

Er investeringsgull momsbelagt?
Nei. Bullionmynter er ikke underlagt merverdiavgiftsloven fordi de er gyldige betalingsmidler (de har nominell verdi).

Man må allikevel huske på at gull og sølv som materialer (metaller) er momsbelagt akkurat som alle andre materialer. Derfor foretrekker mange gull- og sølvmynter fremfor barrer.

Kjøp bullionmynter her!
 
Er det 100 % trygt?
Nei, alle investeringsformer har alltid et element av risiko i seg. Derfor anbefaler mange eksperter folk å spre porteføljen sin. Men selv om gull og sølv i likhet med andre investeringsobjekter vil stige og falle i verdi, vil de ikke bli verdiløse.

Les de vanligste spørsmålene og svarene om investeringsgull og -sølv her!
 
Hvordan oppbevarer jeg best gullet og sølvet?
Du kan oppbevare mynter i en trygg bankboks, hvis du stoler på den som leverer oppbevaringstjenesten. Du kan også selv finne et sikkert sted.
– Du kan grave det ned i bakken, sier Jüri Martin, styreformann i Tavex, smilende. – Den viktigste trygghetsfaktoren er at du ikke roper det ut over hele bygda.

Er gull og sølv en smart investering?
– Å eie råvarer fører ikke alltid til stigning over tid. Sitter du derimot med aksjer, vil du mest sannsynlig se en stigning i aksjeverdiene. Samtidig har gull en spesiell stilling, i og med at det er et betalingsmiddel og er anerkjent over hele verden.

Det er en grunn til at mange sentralbanker over hele verden beholder gullbeholdningen sin, sier Karl Oscar Strøm, investeringsøkonom hos Nordnet. – Det er et viktig poeng at det finnes forholdsvis lite gull. Det sies at hvis du samlet all gull som noensinne er gravd opp og støpte det til en terning, ville den blitt 40 x 40 x 40 meter. Det er ikke så fryktelig mye!

Kjøp gullmynter her!

Bør jeg velge gull eller sølv?
– Vår statistikk viser at investorer velger gull fremfor sølv, og at de gjør det med tanke på sikkerhet, forteller Karl Oscar Strøm. – Men jeg har selv gitt sølvmynter i gaver. Det kan være morsomt å eie en unse ren sølv.

Hva passer for deg: Gull eller sølv? Les mer her.

Hva bør jeg passe på?
– Det er ikke gull alt som glimrer! Det gjelder uansett hva du skal investere i. Regn ut hva det vil koste å komme inn i den posisjonen du ønsker, råder Karl Oscar Strøm. – Kostnadssiden er alltid viktig. 

Hvem bør investere i gull og sølv?
– Jeg mener at det enten er for folk som vil spekulere i råvarer, eller oppbevare verdier. Siden 2013 har prisen ligget stabilt mellom $1150 og $1350 i USA, og jeg ser ingen stor prisstigning fremover. Gull er uansett et fascinerende materiale. Det har flere anvendelsesområder, og verdioppbevaring er en av dem, sier Karl Oscar Strøm.

– Et gammelt ordtak sier at ”en unse gull ville gitt deg en god dress og et godt måltid.» Slik var det for 100 år siden, og slik er det i dag. For 100 år siden kostet 1 oz gull 20 USD, og for det fikk man både en dress og god måltid. Idag koster 1 oz gull 1220 USD (rundt kr 10.000,–) og for det får man både en dress og et par sko på Ferner Jacobsen, og penger til overs for en god lunsj. Det illustrerer at kjøpekraften kan bevares av å sitte på gull, mens kjøpekraften av en dollar har falt med rundt 95 % på hundre år.  

– Da kan du jo selv vurdere om den beste spareformen for 20 USD for 100 år siden var i form av en 1 oz gullmynt eller i form av en 20 USD seddel, legger Jüri Martin fra Tavex til.

Generelle tips

  • Sjekk pris flere steder.
  • Sjekk også bedriftens referanser og at den har solid økonomi.
  • Tilbud som virker for gode til å være sanne, er som oftest det …
  • Vær forsiktig med å investere med lånte penger.
  • Det lønner seg som oftest å betale ned gjeld aller først.

Kilder: Skattedirektoratet, Tavex, Nordnet


Har du spørsmål om investering i gull og sølv, eller vil du vite mer? 
KONTAKT OSS NÅ!

Du kan også lese mer på vår nettside.


Dette digitale magasinet er ikke en anbefaling om kjøp eller salg av finansielle produkter. Alle investeringer må ses i sammenheng med hver enkelt sin finansielle situasjon. 
Enhver investering er forbundet med risiko. Tavex tar ikke ansvar for tap eller utgifter som skyldes bruken av dette digitale magasinet.

 

Les mer

Sølv eller gull - hva bør jeg velge?

Fremtidig sikkerhet og trygghet er hovedårsaken når mange velger å investere deler av sparepengene sine i edle metaller. Men hva bør du velge?

Les artikkelen

Kunnskap som er gull verdt

Visste du at Tavex utfører transaksjoner med over 4000 kilo fysisk gull i året?

Les artikkelen

Så mye taper du på å ha pengene i banken

Denne oversikten viser hva du hadde sittet igjen med i dag hvis du investerte kr 10.000,– for ti år siden på to ulike måter.

Les artikkelen

Viktige ord og uttrykk

Troy ounce, karat og renhet er begreper du bør kjenne til før du begynner å investere i gull og sølv.

Les artikkelen

Hva er forskjell på mynter, barrer og fond?

Her finner du en enkel oversikt som gjør det lettere å gå i gang.

Les artikkelen